درمان تاندونیت (التهاب تاندون) شانه با جراحی بسته و تزریق
التهاب تاندون شانه بیماری است که در آن تاندونهای روتاتور کاف (آناتومی شانه) به دلیل مصدومیت متورم میشوند. این نوع از آسیبها که باعث التهاب در تاندون شانه میشوند به تاندون روتاتور کاف معروف هستند. این التهاب اغلب توسط میکروترامای مکرر به وجود میآید مانند ایمپینجمنت که در نتیجهی ساییدگی زائده اخرمی یا آکرومیون به روتاتور کاف هنگام بالا بردن بازو ایجاد میشود. بالا بردن بازو فضای بین زائده اخرمی و روتاتور کاف را تنگ و احتمال محافظت از تاندونها توسط بورس یا کیسه سینوویال را کم میکند. این اتفاق باعث التهاب و تورم تاندونها و در نتیجه ایجاد احساس درد در بیمار و گاهی اوقات از دست دادن قدرت و حرکت او میشود. پیشبینی احتمال ایجاد تاندونیت شانه خوب است و میتوان آن را با موفقیت درمان و یا پیشرفتش را کنترل کرد.
تاندونیت یا التهاب تاندون شانه چیست؟
در التهاب تاندون شانه، تاندون عضله دو سر بازو که در روتاتور کاف است ملتهب و تحریک و در نتیجه درد شانه تشدید میشود. التهاب تاندون شانه، التهاب روتاتور کاف یا التهاب تاندون عضله دو سر بازو نیز نامیده میشود. این التهاب در سر بلند تاندون موجود در تاندون عضله دوسر بازو رخ میدهد. در ابتدا ظاهر تاندون متمایل به قرمز و متورم است اما با پیشرفت این اختلال غلاف تاندون ضخیم و بزرگ میشود و با التهاب شدید و رنگ مایل به قرمز تیره همراه است. در شرایط نادر ممکن است پارگی تاندون یا تغییر شکل بازو نیز اتفاق بیفتد.
علائم
علائمی شناسایی التهاب تاندون شانه عبارتاند از:
- درد شدید در قسمت جلوی شانه
- افزایش شانه درد در هنگام بلند کردن اشیاء و یا فعالیتهای مرتبط
- صدا دادن بازو هنگام بالا بردن بازو یا بردن دست به پشت یا بالای سر
- ایجاد درد در هنگام دراز کشیدن روی شانه آسیبدیده
- بدتر شدن شرایط به صورتی که حتی در حالت استراحت نیز احساس شانه درد وجود دارد.
- انتشار درد به سمت گردن و یا طرف جلوی قسمت پایین بازو
علل
تاندونیت شانه نتیجهی آسیب مکرر به تاندونهای روتاتور کاف (آناتومی شانه) است نهتنها یک آسیب یا ضربه. این آسیب ممکن است به علل زیر رخ دهد:
ایمپینجمنت روتاتور کاف
ایمپینجمنت روتاتور کاف هنگامی رخ میدهد که تاندون روتاتور کاف به استخوان زائده اخرمی ساییده میشود و در نتیجه منجر به التهاب تاندون و تورم و نهایتاً التهاب تاندون شانه میشود.
بورسیت یا آماس کیسههای مفصلی شانه
بورسهای موجود بین روتاتور کاف و استخوان ملتهب میشوند (بورسیت شانه) و از حرکت طبیعی روتاتور کاف روی استخوان جلوگیری میکنند و به شانه درد و التهاب تاندون شانه منجر میشود.
عوامل خطر
عوامل کلی خطر برای التهاب تاندونهای شانه عبارتاند از:
- افزایش سن منجر به کاهش انعطافپذیری تاندونها میشود و آنها را برای آسیبدیدگی مستعدتر میکند.
- مشاغلی که شامل حرکات تکراری، لرزش، اعمال قدرت و بلند کردن مداوم بار است منجر به استفاده بیش ازحد از شانه میشوند.
- وجود مشکلات قبلی شانه و یا صدماتی مانند آرتروز شانه، پارگی لابروم شانه و دررفتگی شانه.
- انجام ورزشهایی که شانه را زیاد درگیر میکنند مثل شنا، بسکتبال، بولینگ، بیس بال، گلف و تنیس.
- تکنیکهای ورزشی نامناسب
عوارض
عوارض التهاب تاندون شانه زمانی نمایان میشود که درمان مناسب برای این بیماری انجام نمیگیرد. شایعترین عوارض ظاهرشده عبارتاند از:
پارگی تاندون
اگر به تاندونیت بیتوجهی بشود ممکن است باعث پارگی تاندون شود که در این صورت عمل جراحی تنها راهحل درمان است.
تاندونیت
تاندونیت زمانی پیشرفت میکند که تحریک تاندون همچنان برای یک مدت طولانی ادامه یابد، در نتیجه در آن ناحیه تاندونها از بین میروند و عروق خونی به شکل غیرطبیعی رشد میکنند.
تشخیص
تشخیص التهاب تاندون شانه بهطورکلی شامل بررسی جامع فیزیکی است که احساس، حرکت، قدرت و انعطافپذیری شانه را ارزیابی میکند. در برخی موارد برای بررسی دیگر اختلالات پزشکی که علائم شبیه به التهاب تاندون شانه دارند ممکن است اشعه ایکس و MRI لازم باشد.
درمان
درمان اولیه
اهداف درمان شامل کاهش درد و التهاب، همچنین حفظ تحرک و پیشگیری از ناتوانی و عود بیماری است. درمان اولیه تاندونیت شانه ممکن است شامل ترکیبی از استراحت، بستن، و استفاده از بستههای یخ برای صدمات اخیر یا شدید باشد.
مسکنها
داروهای مسکن برای درمان التهاب تاندون شانه میتوانند در قالب داروهای خوراکی مثل ایبوپروفن و آسپرین، و یا بهعنوان پمادهای موضعی استفاده شوند.
تزریق کورتیکواستروئیدها
تزریق کورتیزون میتواند به کاهش درد و التهاب تاندون شانه کمک کند.
تزریق بلاک عصبی
بلاک منطقهای عصبی، شانه و بازو را بیحس میکند و التهاب تاندون شانه را تسکین میدهد. این داروهای بیحسکننده در گردن و یا بالای شانه تزریق میشوند. این جایی است که عصبهای کنترلکنندهی احساس در شانه و بازو قرار دارند.
پرولوزون تراپی
در پرولوزون تراپی از گاز اوزون برای گسترش، تولید و بازسازی رباط، تاندون و بافت غضروف جدید در مناطق شانه که در اثر التهاب تاندون ضعیف شده استفاده میشود.
پی آر پی
درمان پی آر پی (PRP) برای تاندونیت شانه شامل تزریق پلاکت خون به تاندونهای شانه برای کمک به بهبود آن است. برای به دست آوردن پلاکت، خون از بدن بیمار استخراج، پلاکت از ذرات دیگر خون جداسازی میشود و سپس خون به بدن بیمار فرستاده میشود.
لیزر درمانی با شدت بالا
لیزر درمانی با شدت بالا روشی است که از امواج لیزر برای نفوذ به بافت عمیق استفاده میشود و میتواند برای درمان التهاب تاندون شانه به کار برود. نتیجه، یک شیب حرارتی بالا و همچنین اثرات فتوشیمیایی است که به نظر میرسد ترمیم بافت را بهبود میدهد و درناژ لنفاوی در مناطق آسیبدیده را افزایش میدهد. بخشی از درمان از مدولاسیون فعالیت سلول و در نتیجه، مدولاسیون هورمون و مسیر سیگنالهای سلول انجام میشود. لیزر درمانی رسیدن سلول تازه به مناطق آسیبدیده را افزایش میدهد و در نتیجه به درمان سرعت میبخشد.
فیزیوتراپی
در جلسات کایروپراکتیک وفیزیوتراپی از ورزشهای خاص استفاده میشود که باعث تقویت و کشش مفصل شانه برای درمان التهاب میشود. گزینههای دیگر فیزیوتراپی برای کنترل درد شامل اولتراسوند و ماساژ درمانی است. مدتزمان متوسط توانبخشی دو تا چهار هفته است. برای کسانی که با دورههای عود التهاب تاندون و برخی از عوامل خطر روبهرو بودهاند، بهبود التهاب تاندون روتاتور کاف ممکن است ماهها طول بکشد و در موارد نادر جراحی نیاز باشد.
تمرینات تاندونیت شانه
جلسات کایروپراکتیک برای بهبود التهاب تاندون شانه شامل انجام تمرینات قدرتی و کششی خاص برای تقویت شانه و بهبود انعطافپذیری آن است.
تمرینات کششی
تمرینات کششی به بهبود انعطافپذیری التهاب تاندون شانه و دامنه حرکت کمک میکند. این تمرین شامل کشش شانه تا جایی است که شانه احساس راحتی داشته باشد. این حرکت را هربار پانزده تا بیست ثانیه انجام دهید.
تمرینات قدرتی
این ورزش بر روتاتور کاف و کتف برای رسیدن به انقباض عضلانی بهتر از طریق طیف وسیعی از حرکت با انجام تمرینات مقاومتی آهسته و تدریجی تمرکز دارد. افراد میتوانند تمرینات وزنهبرداری را برای رسیدن به قدرت مناسب و تعادل عضلانی شانه انجام دهند.
پیشگیری
اقدامات متعددی به منظور جلوگیری از التهاب تاندون شانه میتواند انجام شود. شامل:
- ورزش منظم همراه با افزایش تدریجی شدت تمرین
- انجام تمریناتی که بر تقویت عضلات شانه تمرکز میکنند.
- خودداری از انجام فعالیتهایی که باعث فشار بر شانهها میشوند و ایجاد درد میکنند.
- تمرین قرار دادن بدن در وضعیت مناسب
- اجتناب از نشستن برای مدتزمان طولانی
- اجتناب از نگهداشتن ابزار سنگین برای مدتزمان طولانی
در مواردی که بیمار قبلاً التهاب تاندون شانه داشته است باید قبل از انجام هر گونه تمرین جدید و یا فعالیتهای بدنی، از متخصص کمک و مشاورهی حرفهای گرفته شود.