تزریق شانه و بلاک عصبی با امواج رادیویی برای درمان دردهای مزمن شانه

جراحی بسته بلاک عصبی با امواج رادیو­فرکانسی یک جراحی با کمترین ریسک شناخته شده که رشته‌های عصبی ناقل سیگنال‌های درد به مغز را از بین می‌برد. با این جراحی افراد مبتلا به درد مزمن بخصوص در قسمت پایین کمر، گردن و آرتروز مفاصل برای همیشه می‌توانند درد­های مربوطه را تسکین ببخشند. در صورتی­که از درد دائم رنج می‌برید و تسکین درد را به خوبی با تزریق بلاک عصبی تجربه کرده‌اید احتمالا گزینه جراحی با بلاک عصبی رادیوفرکانسی نیز هستید. همانند بسیاری از روش‌های کنترل درد که با تزریق در شانه بیمار انجام می‌شود، جراحی بلاک شانه با امواج رادیوفرکانسی (جراحی - قطع عصب مثلا برای از بین بردن درد) به بهترین شکل تحت شرایط تصویربرداری فلوروسکوپی صورت ­می‌گیرد طوری ­که در این روش هدف‌­گیری و قراردادن سوزن به درستی هدایت می‌شود. (تا از هرگونه آسیب عصبی به بیمار جلوگیری شود).

متخصصین ما در کلینیک تخصصی درد ماهان از جراحی بسته، تزریق برای بلاک اعصاب شانه و استفاده از امواج رادیوفرکوئنسی جهت گرم کردن و از بین بردن عصب ایجاد کننده دردهای مزمن شانه ناشی از مشکلات مختلف شانه، مانند آرتروز شانه، شانه یخ زده، ایمپینجمنت و گیر افتادگی شانه، التهاب تاندون شانه (تاندونیت)، آسیب‌های تاندون و عضلات روتاتور کاف، دررفتگی شانه و شکستگی شانه استفاده می‌نمایند، تا فرد به راحتی و بدون درد به بازتوانی شانه خود پرداخته و فرد نیاز به انجام جراحی شانه نخواهد داشت. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های 02188866619 و 02188866629  تماس حاصل فرمایید.

منظور از بلاک عصبی با امواج رادیویی چیست؟


جراحی بسته بلاک عصبی با امواج رادیویی یک روش کم تهاجمی و بدون جراحی باز است و از حرارت برای کاهش یا رفع درد شانه‌ای استفاده می‌شود. روش­ کار بدین صورت است که امواج رادیوفرکانسی عصب تولید کننده درد را بلاک کرده یا می‌سوزاند و عامل انتقال سیگنال درد به مغز را از بین می‌برد.

موارد کاربرد


این جراحی بیشترین کاربرد را در درمان درد مزمن شانه و عارضه‌های زیر دارد:

  • آرتروز شانه
  • التهاب تاندون مفصل شانه
  • ایمپینجمنت و گیرافتادگی عصب شانه
  • آسیب دیدگی عضلات روتاتورکاف شانه
  • شانه یخ ­زده
  • دررفتگی شانه
  • شکستگی شانه

مزایا


مزایای جراحی بسته بلاک عصب شانه با امواج رادیوفرکانسی عبارتند از:

  • پرهیز از جراحی باز
  • تسکین فوری درد
  • زمان باتوانی کوتاه و یا حتی آنی
  • نیاز کمتر به مصرف دارو
  • عملکرد بهتر
  • بازگشت سریع به محل کار و سایر فعالیت‌ها

انواع بلاک عصبی با روش امواج رادیوفرکانسی


در جراحی بلاک عصب از دو نوع موج رادیوفرکانسی استفاده می‌شود: موج رادیوفرکانسی پیوسته و پالسی

امواج رادیوفرکانسی پیوسته

فرکانس جریانی که در موج رادیوفرکانسی پیوسته استفاده می‌شود به تدریج افزایش می‌یابد تا اینکه دمای الکترود بین ۵۰ و ۸۰ درجه سلسیوس قرار گیرد (۱۲۲ و ۱۷۶ درجه فارنهایت). الکترود به مدت ۸۰ تا ۹۰ ثانیه با این میزان حرارت حفظ می‌شود و این مدت زمان تقریبی و مورد نیاز برای از بین بردن عصب محسوب می‌شود.

برای اطمینان از اینکه عصب کاملا از بین برود و قطع شود اغلب نواحی اطراف عصب نیز در معرض حرارت قرار داده می‌شوند. توانایی عصب در انتقال سیگنال‌های درد در نتیجه حرارت ایجاد شده با الکترودها کاهش پیدا می‌کند. این جراحی بسته به محل تزریق امواج و همچنین تعداد عصب‌هایی که نیاز به از بین رفتن دارند، تقریبا یک تا دو ساعت طول می‌کشد.

بلاک عصب با امواج رادیوفرکانسی پالسی

جراحی بلاک با امواج رادیوفرکانسی پالسی شبیه به روش امواج پیوسته است با این تفاوت که در شیوه پالسی از جریان ولتاژ بالا در فواصل زمانی کوتاه (۲۰ میلی ثانیه) و بعد از آن فاصله زمانی طولانی‌تر (۴۸۹ میلی ثانیه) استفاده می‌شود. جریان متناوب می‌تواند حرارتی بین ۴۰ تا ۴۲ درجه سلسیوس (۱۰۴ تا ۱۰۸ درجه فارنهایت) تولید کند و الگوی پالسی بسته به تعداد و محل از بین بردن عصب حداقل به مدت دو تا هشت دقیقه حفظ می‌شود.

چه بیمارانی گزینه جراحی هستند؟


بلاک عصب با امواج رادیوفرکانسی گزینه‌ای برای بیمارانی است که پس از تزریق بلاک گیرنده درد و عصب با موفقیت تسکین درد شانه را تجربه کرده‌اند. بلاک عصب با استفاده از دستگاه فلوروسکوپی مولد اشعه ایکس انجام می‌پذیرد و از این روش جراحی برای بیمارانی که عفونت داخلی دارند، باردار هستند و از مشکل خونریزی رنج می‌برند، استفاده نمی‌شود.

چه متخصصی این نوع جراحی را انجام ­می‌دهد؟


انواع پزشکان از جمله متخصصین طب فیزیکی توانبخشی، رادیولوژیست، متخصص بیهوشی، متخصص اعصاب و جراحان قادر به انجام جراحی بسته بلاک عصب با امواج رادیوفرکانسی هستند.

مراحل قبل از درمان


پزشک متخصص به منظور تشخیص بهترین محل انجام بلاک عصب به بازبینی سوابق پزشکی و عکسبرداری‌های قبلی بیمار می‌پردازد. بیمار باید از قبل آمادگی کامل داشته باشد تا هر گونه سوال مربوط به جراحی را حین ملاقات از پزشک بپرسد.

بیمارانی که قرص آسپرین یا داروی رقیق­ کننده خون مصرف می‌کنند باید چندین روز قبل از جراحی مصرف این داروها را متوقف کنند. درباره مصرف داروها با پزشکان مشورت کنید از جمله دکتری که دارو را تجویز کرده و متخصصی که تزریق بلاک عصب را انجام خواهد داد.

این نوع جراحی معمولا به صورت سرپایی و در اتاق مخصوصی که به دستگاه فلوروسکوپی دسترسی داشته باشد، انجام می‌شود. حتما از قبل با خود همراهی داشته باشید تا پس از جراحی شما را با خودرو شخصی از بیمارستان سرپایی یا مطب پزشک به منزل انتقال دهد.

طی جراحی بلاک عصب چه اتفاقاتی روی می­‌دهد؟


در زمان جراحی از بیمار درخواست می‌شود فرم رضایت ­نامه­ عمل، فهرستی از داروهای در حال مصرف و هر گونه آلرژی به دارو را امضا کند. جراحی مختصر به همراه دوره بازتوانی ممکن است ۱۵ تا ۴۵ دقیقه به طول بینجامد.

مرحله یک: آماده ­سازی بیمار

بیمار بر روی میز مولد اشعه ایکس دراز می‌کشد. از بیهوشی موضعی برای بی­حس کردن محل جراحی استفاده می‌شود. بیمار درتمام مدت جراحی کمترین درد و ناراحتی را احساس می‌کند. بیمار طی عمل جراحی کاملا هوشیار و آگاه است تا هرگونه واکنش را به جراح انتقال دهد. معمولا تنها دارویی که برای این جراحی در نظر گرفته شده است دوز پایینی از داروی مسکن مثل دیازپام (با نام تجاری والیوم) یا میدازولام (نام تجاری ورسد) می‌باشد.

مرحله دو: وارد کردن سوزن جراحی

تکنیک استفاده شده برای بلاک عصب مشابه تکنیک بلاک تشخیص بیماری است. پزشک متخصص با کمک دستگاه مخصوص فلوروسکوپی مولد اشعه ایکس سوزن نازک و توخالی را به محل درد هدایت می‌کند. دستگاه تصویربرداری فلوروسکوپ بلافاصله به جراح امکان مشاهده سوزن در مانیتور را می‌دهد تا از هدایت شدن سوزن جراحی به محل مورد نظر اطمینان حاصل کند. احساس کمی ناراحتی اجتناب­ ناپذیر است اما بیماران به جای احساس درد کمی فشار را حس می‌کنند. به منظور از بین بردن شاخه میانی عصب حسی، جریان حرارت ­دهنده از الکترود عبور داده می‌شود تا سیگنال انتقال ­دهنده درد را بلاک کند.

مرحله سه: انتقال جریان حرارت­ دهنده

زمانی ­که سوزن در محل مورد نظر قرار گرفت داروی مسکن به بیمار داده می‌شود. آنوقت جریان رادیوفرکانسی از داخل سوزن توخالی عبور داده می‌شود تا سوختگی جزئی و با دقت کامل تقریبا به اندازه نوک پنبه گوش ­پاکن در محل ایجاد شود. این جریان الکتریکی بخشی از عصب انتقال ­دهنده درد را از بین می‌برد و سیگنال تولید کننده درد را نیز قطع می‌کند. این سوختگی برای هر نقطه جراحی تقریبا ۹۰ ثانیه طول می‌کشد و همزمان می­توان چندین عصب را سوزاند.

بعد از جراحی بلاک رادیوفرکانسی چه اتفاقی می‌افتد؟


بیشتر بیماران بلافاصله بعد از عمل جراحی قادر به قدم زدن در اطراف هستند. پس از معاینه کوتاه، بیمار معمولا می‌تواند مطب یا بیمارستان را ترک کند. به خاطر داشته باشید که حتما همراهی برای رساندن شما به منزل در محل حضور داشته باشد.

ممکن است بیماران تا ۱۴ روز پس از جراحی احساس درد جزئی کنند، اما به­ طورکلی این درد ناشی از اثرات باقیمانده بلاک عصب یا گرفتگی عضله می‌باشد. اغلب بیماران ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از جراحی در محل کار خود حضور می‌یابند. به ­طورمعمول تسکین درد ظرف ۱۰ روز صورت می‌گیرد، هرچند ممکن است برای برخی بیماران زودتر و برای تعدادی دیگر تا ۳ هفته به طول بینجامد.

پس از اتمام جراحی، پیشنهاد می‌شود بیماران ترتیبی برای معاینات پزشکی و تعیین وقت برای ملاقات دوباره با متخصص درمانگر بدهند تا میزان اثربخشی جراحی و مطرح کردن هر گونه نگرانی و انتظارات از سوی بیمار به منظور بهتر انجام شدن روش‌های درمانی آتی، صورت گیرد.

مراقبت‌های پس از جراحی بلاک رادیوفرکانسی


پس از اتمام جراحی رادیوفرکانسی، بیماران بلاک می‌بایست برخی محدودیت‌ها را در نظر داشته و رعایت کنند:

  • بیمار باید از رانندگی یا کار کردن پشت دستگاه به مدت ۲۴ ساعت پس از جراحی پرهیز کند.
  • از فعالیت سنگین (برای مثال بلند کردن وزنه) به مدت ۲۴ ساعت پس از جراحی پرهیز کند.
  • دوش گرفتن از ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از جراحی برای بیمار توصیه نمی‌شود، درصورت انجام، این کار را با احتیاط کامل انجام دهید.
  • به مدت ۴۸ ساعت از شنا کردن پرهیز کنید.
  • این امکان وجود دارد که بانداژ محل جراحی را قبل از رفتن به تخت­ خواب باز کنید، اما به محض بیدار شدن دوباره آن را ببندید تا محل تزریق به ­طورک امل التیام یابد.
  • مطمئن شوید بانداژ قبل از دوش گرفتن سفت به بدن چسبیده باشد تا از مرطوب شدن محل تزریق و عفونت احتمالی جلوگیری شود.

نتایج پس از جراحی


تسکین درد ممکن است از ۹ ماه تا بیش از ۲ سال طول بکشد. این احتمال وجود دارد عصبی­ که در نتیجه بلاک رادیوفرکانسی سوزانده شده، مجددا رشد کند. احتمال رشد دوباره عصب معمولا ۶ تا ۱۲ ماه پس از جراحی صورت می‌گیرد. بیمارانی که جراحی موفقیت آمیز عصب داشته‌اند، جراحی ۷۰ تا ۸۰ درصد موثر و کارساز بوده است. درصورت نیاز دوباره می‌توان جراحی را تکرار کرد.

جراحی بلاک عصب با روش رادیوفرکانسی چقدر زمان می‌برد؟


معمولا کل مدت زمان جراحی بلاک عصب با روش رادیوفرکانسی ۳۰ تا ۹۰ دقیقه طول می‌کشد و بیماران قادرند همان روز از بیمارستان مرخص شوند.

این جراحی چه خطراتی را به دنبال دارد؟


جراحی بلاک عصب با روش رادیوفرکانسی یک جراحی نسبتا بی­ خطر و با حداقل ریسک عوارض بعدی شناخته می‌شود. برخی عوارض ثانویه برای این جراحی ذکر شده است: افزایش موقتی درد عصبی، آماس عصب، تومور عصب، بی­حسی موضعی، عفونت، واکنش آلرژی ­زا به برخی داروهایی که طی عمل جراحی تجویز می‌شود.